Cipzár – a mumus!

Cipzár – a mumus!

Ha a varrással kezdesz ismerkedni, előbb utóbb meg kell tanulnod hogyan kell bevarrni a cipzárt.  Táska és neszesszer varrás során kétféle cipzárral fogsz leginkább találkozni. (Több is van, de most csak ezeket mutatom.)

Bevarrható cipzár:

Többféle hosszúságban és színben kapható, fogazata műanyag. A kocsi rajta van és a két végén lévő “ütközőnek” köszönhetően nem is csúszik le róla. A mérete, a két ütköző közötti rész (sárga nyilak közötti hossz), vásárláskor ennek tudatában szerezd be, amire szükséged van. Ha a szabásminta 26 centit ír, a nagyobbik méretet válaszd a boltban (pl 30 cm). Levágni még mindig tudsz belőle.

Mivel varrd?

A cipzár varráshoz egy másik varrógéptalpra lesz szükséged (cipzárvarró talp). Miért? Hogy közelebb tudj varrni a cipzár fogazatához. 

Hogyan néz ki ez varrás közben?

 

Hogyan tudod gyakorolni a cipzár varrást? Ezekből a leírásokból megtanulhatod:

Egy szabásminta – Több neszesszer 1. rész

Egy szabásminta – több neszesszer 3. rész

 

Méterben kapható cipzár

Vásárláskor te határozhatod meg, milyen hosszúságot veszel. Akár egyszerre lehet 6-7 métert is. Arra figyelj, hogy a hozzá tartozó kocsit/kocsikat külön kell beszerezned. Többnyire abban a boltban, webáruházban, ahol kapható méterben cipzár, árulnak hozzá kocsit is. 

Ebből a cipzárból nincs akkora színválaszték, mint a bevarrhatóból,  viszont 2 méretben létezik. Normál és vastag. A kocsikat is a méretének megfelelően válassz hozzá.

Pl 8 méter cipzárhoz rendelj 4-5-6 db … kocsit, attól függően, mekkora darabokat használsz majd fel belőle. 

Hogyan tudod otthon feltenni a kocsit?

Én egy villát használok. A villát rögzítsd, mert mindkét kezedre szükséged lesz. Pl a varrógép lábai alá is beteheted. Tedd a két ága közé a kocsit a képen látható módon. A cipzár két vége egyforma hosszú legyen és a fogak lefelé nézzenek. 

Fogd meg két kézzel. Kívülről befelé és felfelé told a két végét. EGYSZERRE! 

Vannak olyan táskák vagy neszesszerek, aminek a varrásához elég a cipzár egyik fele. Vágd le a kellő méretet és szedd szét a cipzárt. Csak egy egyik része kell. 

Ennek a cipzáras táskának a megvarrásához is a méterben kapható cipzárra lesz szükséged, annak is csak az egyik felére: Leírása

A szemüvegtok leírását itt nézheted meg: Szemüvegtok leírása

 

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!

Ingyenes online neszesszer varró kurzus indul!