Hogyan használj fel minden kis darab anyagot? – edényalátét varrása

Hogyan használj fel minden kis darab anyagot? – edényalátét varrása

Ha te is régóta varrsz már, biztosan egy halom maradék anyagod van, amit sajnálsz kidobni. A foltvarrás egy remek technika arra, hogy ezeket a színes anyagokat felhasználd és valami klassz dolgot készítsd belőle. 

Hasonló vastagságú anyagokat használ, ha egyik-másik kicsit rugalmas, vasalj az aljára vetexet. Az anyag megnyúlik varrás közben, a minta pedig így elcsúszik és a végeredmény nem lesz olyan szép. 

Hozzávalók:

  • Pamutvászon, vékonyabb anyagok
  • Flíz

Az anyagokat vágd fel csíkokra. Én 4 cm szélesre vágtam őket. 6 oldala van az alapnap, így összeválogattam 6 féle anyagot. Vasald ki, mielőtt berajzolod. 

Hogyan lesz biztosan párhozamos a csíkod? Tedd rá a vonalzód és alul-felül is húzd meg a csíkot. Biztosan tökéletes lesz. 

Én hatszöget választottam alapnak, de a négyzet is tökéletes! Az első csíkot picit túllógatva a szélén tedd az oldalához. PONTOSAN!

Varrd össze őket, de nagyon figyelj, hogy a szélén varrj. Ha nem egyforma a távolság a csík nem lesz párhozamos és a végén nem adja ki a szép formát. 

Oda-vissza varrással kezdd és fejezd be.

Vasald szét a varrást a hátoldalán!

A színoldalán pedig vágd le a felesleget. Tedd a vonalzót az ALAP széléhez és jelöld be, hol kell majd az anyagot levágni. Ugyan így a másik végét is. 

Arra nagyon figyelj, hogy mielőtt bejelölöd és levágod az anyagot vasald meg a szín oldalán, így biztosan szép egyenes lesz.

A következő oldalra kerül a csík, kicsit túllógatva a szélén. Varrd össze az anyagot, de most már nem csak az alappal, hanem az előtt odavarrt anyaggal is.  

A hátoldalán itt is vasald szét a varrást. 

Majd vágd le a felesleget. Haladj egészen körbe …

Az első sorral készen vagy, ha akarod, akár abba is hagyhatod, de én teszek még egy kört 🙂 

A különbség, ha ki van vasalva és ha nincs! Az igényes, szép munkához inkább vasald, ne sajnáld rá az időt. 

Tűzd rá egy flíz alapra. Hogyan varrd oda? Az rág van bízva. Én az összevarrás mentén tűztem le és hogy izgalmas legyen cikk-cakk öltéssel. A legvégén a széleit is a flízhez varrtam kb 5 mm távolságban. 

A másik oldalát hogyan szabom ki hozzá? 

Válassz anyagot és a hátoldalára vasalj vetexet. A szín oldalakat fordítsd egymással szemben. Terítsd ki a színes anyagot és simítsd rá, miközben hozzátűzöd. Varrd össze őket a felső anyag mentén haladva, talpszélességben. Az anyagon hagyj egy kb 3 ujjnyi darabot szabadon, ez a kifordításhoz kell. 

Ha kész, a felesleges részeket vágd le. 

A sarkokat szintén, a varrás mellett.

Ha kifordítod, alaposan vasald meg, különösen a széleket. Ha úgy szeretnéd, körbe le is varrhatod. 

NE feledd el a nyílást bevarrni, rejtett öltéssel!

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál!

Te is beleszerettél a varrásba? Többet akarsz tudni? Egy táskavarrás kihívás jöhet? Alapozd meg a tudásod egy kezdőknek szóló tanfolyamon! 

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!

Ingyenes online neszesszer varró kurzus indul!