Mire lesz szükséged ha varrni szeretnél? – Az alap felszerelés

Mire lesz szükséged ha varrni szeretnél? – Az alap felszerelés

Ha már eldöntötted, hogy szeretnél varrni táskákat és egyéb apró kiegészítőket (neszesszer, tolltartó, pénztárca …), szükséged lesz néhány dologra. A varrógép persze a legfontosabb, de azért még van néhány kellék, amit nem árt beszerezni. Én azt az elvet vallom, hogy akár magadnak akár másoknak varrogatsz minden esetben törekedni kell a minőségre. 

Ha valaki kezdő varrogató, a próbálkozásokhoz nem kell rögtön anyagért szaladni a közeli méteráru boltba. Szinte minden családban akad előbb vagy utóbb egy kinőtt elhasznált farmer nadrág, bélésnek egy régi ing. Nem csak a pénztárcád kíméled vele, de újrahasznosítasz is. Én így kezdtem varrni, és ezért is maradtam a farmer naciknál. Ma már az egész család nekem gyűjt 🙂 

Én azt az elvet vallom, hogy akár magadnak akár másoknak varrogatsz minden esetben törekedni kell a minőségre. 

De mik azok a kellékek amikre feltétlen szükséged lesz:

CIPZÁR:

Létezik bevarrós cipzár ( különböző hosszúságban és színben, műanyag fogú) táskákhoz, neszesszerekhez, zsebekhez        

Méteres cipzár ( végtelenített cipzár, gurigába van feltekerve, te vágatod méretre és a végére is te helyezed fel a kocsit, nincs akkora színválaszték belőle) 

Néhány lelőhely: Varróvilág, Rőfösbolt

 

CÉRNA:

Ezerféle szín és nagyon sok márka létezik, találd meg ami neked megfelel. Ha megvan az anyag amiből varrsz ahhoz válassz cérnát. Akkor lesz szép a végeredmény ha a varrás színe nem üt el nagyon az alkotásodtól (ha csak nem pont ez a szándékod). Minden anyagfajtához van megfelelő cérna. Mással varrják a bőrt és mással a finom anyagokat. Ha csak vásznat, pamutvásznat, farmert varrsz ezek a fajták megfelelőek lesznek: Cérnák a Varróvilágból.

Az én személyes kedvenceim ezek a cérnák: Moon

 

OLLÓ:

Olyan ollót válassz, ami sokáig éles marad és jól vág. Egy életlen ollóval egyrészt nem lehet szépen dolgozni, másrészt nagyon hamar elfárad a karod és elveszi a kedved az egésztől. 

Varróvilág, Rőfösbolt

 

VONALZÓ:

Akár a szabásmintát rajzolod, akár az anyaghoz használod, kelleni fog. Én kétfélét használok. Van egy rövidebb 20 cm-es és egy hosszabb 50 cm-es. Sima iskolába való műanyag vonalzó. Tudom vannak nagyon profi eszközök is és ha pl. patchwork technikával dolgozol érdemes megnézni őket (patchwork vonalzók) de különben nem kell. 

Egy derékszögű vonalzónak is nagy hasznát veszed a szabásminta rajzolásakor.

 

VARRÓS DOBOZ:

Előbb utóbb kelleni fog egy dobozka, amiben a kellékeket tárolod. Vigyázz mert nagyon hamar ki lehet nőni 🙂 Na igen, ha elkap a vásárlási láz … Én egy horgász dobozt használok erre a célra. Nagy, jól pakolható sok rekesz van benne és nem volt túl drága sem. 

 

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP TŰ:

Számtalan fajta létezik, attól függ milyen anyagot varrsz vele és milyen varrást típust használsz éppen. Más van a rugalmas anyagokhoz, más a vastag farmer anyaghoz, a bőrhöz. A hegyük és a vastagságuk is eltérő lehet. Javaslom vegyél vegyes csomagot, ahol a pamutvászon textilhez és farmerhez való tűk egy dobozban vannak. 

Itt többféle vastagság közül tudsz választani: Varróvilág 

 

GOMBOSTŰ:

Az anyagot tűzzük vele össze, hogy varrás közben ne csússzon el. Ebből is létezik egyszerű fém vagy a nagyobb,aminek színes “pöttyök” vannak a végén. Gombostű választék

 

VARRÓGÉP TALP:

Ennek a résznek szánok majd egy külön cikket, mert szeretném bemutatni videón is hogyan lehet cserélni őket 🙂 

 Kétféle felhelyezési módja van a varrógép talpnak

    1. A pattintós talp (itt a talp felrakása egy kis kar segítségével történik, bele kell pattintani a helyére)
  1. A talpszáras talpak (csavarozni kell hogy a helyére kerüljön)

Bármilyen is a varrógéped, amire kezdő varróként szükség lesz az 2-3 féle talp.  

Pattintós, két oldalas cipzár talp – cipzár bevarrására használjuk, sokkal szebb lesz a kész alkotás, mintha a cikk-cakk talpat használnánk

 

Pattintós cikk-cakk talp – a legtöbb varrás típus varrható vele

 

 

Pattintós keskeny cipzárvarró talp – annyiban tud többet a két oldalinál, hogy még közelebb lehet varrni és van amikor szükség is van erre.

JELÖLŐ KRÉTA VAGY FILC:

A szabásminta átrajzolásához kell egy íróeszköz, amit erre találtak ki. Az ára nagyon eltérő lehet, az olcsótól a nagyon drágáig mindent megtalálsz. Személy szerint a legolcsóbb krétát használom. Két színt, egy fehéret a sötét anyagokhoz és egy pirosat a világosabb anyagokhoz. De mindenki maga dönti el mit szeretne vagy mit engedhet meg magának

Jelölő választék

A weboldalakat nézegetve nagy a kísértés, hogy mindent megvegyél 🙂 megértem. Valóban rengeteg eszköz létezik és mindnek van haszna. Minden bizonnyal ahogy egyre többet varrsz a kellékek száma bővülni fog. Ezek csak azok az alap dolgok amik feltétlenül szükségszerű az induláshoz. 

 

CSIPESZ:

A végére hagytam egy nagyon klassz és érdekes kiegészítőt. Ez a csipesz. Nem hagyományos ruhacsipesz, de hasonlít rá. Ennek akkor veszed hasznát, ha olyan anyagot varrsz amit nem szabad gombostűvel átszúrni, mert a helye ottmarad. Pl ha textilbőr anyaggal dolgozol. A két részt, amit összevarrnál ezzel a kis eszközzel csípteted össze. 

A másik, mikor olyan vastag az anyag, hogy nehezen tudod a tűt beleszúrni. Akkor is jó szolgálatot tesznek a csipeszek.

Itt is megveheted: csipesz

 

KALAPÁCS:

Van még egy dolog, ami kimaradt de szerintem fontos, ez pedig a KALAPÁCS! Igen jól látod tényleg azt írtam 🙂 Nem is gondolnád, mennyi haszna lesz majd varrás közben. NEM, nem a feszültséget fogod levezetni vele. A varrások megpuhítására tudod használni. Vagy mikor összevarrod az anyagokat, amit utána szeretnél átvarrni. Néha 4-5-6 réteg is egymásra kerül (táska fogó varrása az alaphoz) 

Bővebben itt olvashatsz róla, mire tudod használni a varráskor >>> Kalapács

A cikkben csak néhány kellékről olvashattál. Ez csak egy kis betekintés. Mi az, amire még szükséged lesz? Először is maga a textil. A táska merevítése is megér egy külön fejezetet. A szabásminta és a különböző táska fazonok .. ugye, hogy mennyi mindenre kellene tudnod a választ? Ha szeretnél ezekről bővebben olvasni, kattints a gombra!

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!

Ingyenes online neszesszer varró kurzus indul!